Uncategorized

Brandwerend glas

By 20/02/2023 november 23rd, 2023 No Comments

Royal-Fire Safe: brandwerend glas

Glas met een brandwerende, brandvertragende werking

Brandwerend glas wordt gerangschikt naar prestatieniveau, dat wil zeggen naar de duur van de brandwerendheid en de wijze van isolatie. De rangschikking van het glas gebeurt aan de hand van verschillende criteria. Deze criteria zijn gebaseerd op de geldende voorschriften en worden aangepast aan de uiteindelijke toepassing van het glaswerk.

De brandwerendheid van brandwerend glas, brandvertragend glas of glasconstructies steunt op drie basiscriteria:

 • Mechanische stabiliteit
  De brandwerende constructie moet tijdens en na de proef zijn mechanische stabiliteit behouden.
 • Vlamdichtheid
  Vlammen of ontvlambare gassen mogen niet door spleten of voegen in de constructie gaan.
 • Thermische isolatie
  De temperatuur van de constructie aan de publiekzijde mag gemiddeld tot maximaal 140°C stijgen of 180°C gelijk welk punt, ook wanneer de temperatuur in de oven na 30 minuten 821°C en na 60 minuten 925°C is.

Bescherm uw vastgoed met brandwerend glas van Nissinkglass. Vraag nu een offerte aan en ontdek hoe wij u kunnen helpen!

Voordelen

 • Volledig transparant, onbelemmerd doorzicht
 • Gaat de verspreiding van vlammen, rook en gassen tegen
 • Getest in vele toepassingsmogelijkheden
 • Volledig afgestemd op het bouwbesluit
 • Beperkt de doorgang van warmtestraling, waardoor ook grotere glaswanden mogelijk zijn
 • Toepasbaar voor scheidingswanden, deuren, gevels, daken e.d.
 • Brandwerend glas heeft goede geluidsisolerende eigenschapen

Brandbestendige bouwmaterialen

Als een brand uitbreekt in een gebouw moeten de aanwezige mensen kunnen vluchten. Dat gebeurt via een deel van het gebouw waar de brand zich niet uitbreidt. Een opsplitsing van het gebouw in verschillende delen (compartimenten) is noodzakelijk. De overheid en de brandweer leggen brandcompartimenten en vluchtwegen op. Om te verhinderen dat de brand naar een ander compartiment overspringt moeten brandbestendige bouwmaterialen gebruikt worden.

De toenemende normen inzake brandveiligheid eisen meer & meer het gebruik van ‘brandwerende’ beglazing voor publiek toegankelijke gebouwen (ziekenhuizen, scholen, administratieve gebouwen, …). Deze zijn gehomologeerd in tijdspannes per uur (1/4u, 1/2u, 1u, 1u1/2, 2u).

Enkel gehard brandwerend glas

Enkel brandwerend glas bestaat uit een enkel geharde ruit, die voorzien is van een brandwerende coating. Deze beglazing is te verkrijgen in eenzijdig of tweezijdig brandwerend, 30 minuten of 60 minuten vertragingstijd.

Isolerend glas tegen brand

Dit glas bestaat uit een isolerende combinatie, evt. voorzien van een zonwerende en/of zelfreinigende coating. Deze beglazing kan worden uitgevoerd in gelaagd dubbelglas, HR+ of HR++. Hierdoor krijgt de beglazing naast het brandwerend eigenschap ook isolerende eigenschappen. Deze beglazing is te verkrijgen met 30 minuten of 60 minuten vertragingstijd.

De brandverklaringen zijn volgens de Europese normen herschreven:

E –
brandstabiliteit

Ew – brandstabiel met beperking van warmtestraling

EI – brandstabiel en isolerend tegen de hitte

Brandwerend veiligheidsglas voor optimale veiligheid

Veiligheid voorop! Dat is belangrijk. Want hoe voorzichtig u ook bent, er kan altijd iets mis gaan. Met behulp van moderne ontwikkeling op het gebied van brandveiligheid wordt die veiligheid alsmaar beter.

Brandwerend glas speelt daarin een essentiële rol. Hiermee kunt u namelijk rekenen op onbelemmerd zicht in een noodsituatie. De verspreiding van vuur, maar ook rookvorming en gassen wordt tegen gegaan. Ook de doorgang van warmtestraling wordt optimaal beperkt.

Voor de volle 100% is brandwerend glas op het bouwbesluit afgestemd. Het is toepasbaar in vele toepassingen zoals scheidingswanden, deuren en zelfs gevels of daken. Bij glasspecialist Nissink Business Glass B.V. adviseren wij u graag over de werking van brandwerend glas, de diverse prestatieniveaus en natuurlijk alle voordelen.

De werking van brandwerend glas

Tijdens brand in een gebouw is het natuurlijk van groot belang dat de personen die binnen zijn kunnen vluchten. Vluchten is het veiligst via een weg waar de brand nog niet is. Brandwerend glas zorgt er voor dat het vuur zich minder snel verspreid. Op die manier is er meer tijd om te ontsnappen via vluchtwegen die brandvrij zijn. Dat is precies de reden dat de brandweer brandcompartimenten en vluchtwegen opleggen.

De werking van dit type glas is dus erg eenvoudig. De diverse lagen zorgen ervoor dat de hitte, de rook, gassen en het vuur zich minder snel kunnen verplaatsen. De prestaties van ieder type glas verschillen. Daarom wordt brandwerend glas gerangschikt op prestatie.

Brandbeveiliging rangschikken naar prestatieniveau

Diverse criteria zijn van invloed op het prestatieniveau van brandwerend glas. Door het prestatieniveau in acht te nemen wordt het glas gerangschikt aan de hand van enkele factoren.

Glas en mechanische stabiliteit

De bijdrage van het glas aan het behouden van mechanische stabiliteit van een constructie is erg belangrijk. Iedere mechanische constructie is per slot van rekening zo sterk als haar zwakste schakel.

Vlamdichtheid

Zaken als spleten, voegen of andere openingen zorgen voor een verminderde vlamdichtheid. Het verspreiden van hitte, gassen en vuur is dus erg afhankelijk van de vlamdichtheid waarmee brandwerend glas is uitgerust.

Thermische isolatie

Tijdens een brand lopen de temperaturen snel op. Brandwerend glas mag maximaal tot 140 graden Celsius stijgen, of 180 graden Celsius gelijk welk punt. En dan te bedenken dat de temperatuur tijdens de test voor dit prestatieniveau na 60 minuten al 925 graden Celsius is.

Soorten brandwerend glas

Volgens het bouwbesluit dient brandwerend glas EI of EW te zijn. EI slaat op glas met thermische isolatie en EW betekent glas met stralingseisen. In een deur moet glas altijd EW zijn. Dit geldt ook voor de zijlichten, tot 1,5 meter. Maar wanneer er sprake is van een brandwerende wand, of een raam die meer dan 1,5 meter van een deur is verwijderd, moet hier EI glas in.

Daarnaast komt brandwerend glas in twee soorten. Namelijk enkelzijdig en dubbelzijdig glas. Het glas dat geplaatst wordt in brandcompartimenten dient dubbelzijdig te zijn. Het glas in sub brand compartimenten is dan enkelzijdig.

Ben je op zoek naar de garantie dat uw glas volledig volgens het bouwbesluit en de eisen van de brandweer wordt geplaatst? Nissink Business Glass B.V. put uit jarenlange ervaring en adviseert volledig op maat.

Brandwerend glas op maat: een keuze maken

Wij zorgen voor een deskundig advies op maat, waardoor het maken van een weloverwogen keuze gemakkelijk wordt gemaakt. Het kennisniveau van de medewerkers van glasspecialist Nissink B.V. is hoog en de kwaliteit van het glas uitzonderlijk.

Wij zijn in staat custom made glas te produceren, zodat in elke situatie kan worden voldaan aan eisen en wensen. Of die situatie nu vraagt om brandwerend glas EW 60, er vraag is naar speciale maten of andere bijzonderheden. U kunt rekenen op optimaal advies en maximale flexibiliteit van glasspecialist Nissink Business Glass B.V.

Bij ieder project begeleiden en adviseren wij als globale speler in de markt van offerte-stadium tot oplevering.

Wanneer is brandwerend glas verplicht?

Om erachter te komen welke regels gelden voor uw onderneming, is het aan te raden contact te zoeken met de brandweer. De regels die in het bouwbesluit worden beschreven dienen te worden nageleefd, maar wanneer er sprake is van onduidelijkheden is het vanzelfsprekend altijd een goed idee om extra informatie in te winnen.

Wilt u de garantie dat brandwerend glas volledig wordt toegepast aan uw situatie? Wij zorgen voor een tot in de puntjes verzorgde offerte, waarin alle regels, eisen en wensen worden opgenomen. Juist door de diepgaande kennis en de brede ervaring van Nissink Business Glass B.V. kunt u rekenen op een passend advies op maat.

Brandwerend glas herkennen

Om brandwerend glas te herkennen in uw pand, hoeft u enkel op zoek te gaan naar de fysieke markering in de hoek van de ruit. Deze markering vertelt echter niet zoveel over de gehele constructie. Wanneer u meer informatie wilt over de brandveiligheid van het pand kunt u deze vinden in het testrapport.

Wij adviseren bij het bestellen van brandwerend glas altijd eerst zoveel mogelijk informatie in te winnen. Als autoriteit op het gebied van glas kan Nissink Business Glass B.V. u ontzorgen en adviseren. Wij beschikken over een hypermodern machinepark, waarin alle bewerkingstechnieken worden toegepast. Van snijden, slijpen, frezen, boren, buigen, harden,
lamineren, digitaal printen tot chemisch harden. Met de expertise die wij in huis hebben kunt u rekenen op hoge kwaliteit en maximale flexibiliteit.

Glasspecialist Nissink Business Glass B.V.

Als glasspecialist begrijpen wij dat niet alleen onze ervaring en deskundigheid belangrijk is. Wij hebben daarom gezorgd voor optimale service en professioneel advies op maat. Door samen te werken en duidelijk te communiceren kan ieder project op uitstekende wijze worden opgeleverd. Naar volle tevredenheid van alle partijen in de bouwkolom.

Met scherpe prijzen, snelle levertijden en maximale flexibiliteit wordt iedere schakel in de bouwkolom ontzorgd. Wereldwijd zijn wij verantwoordelijk voor advies en medewerking in de meest prachtige projecten. Kortom: Uw
brandwerend glas is in goede handen. Kies voor veiligheid, kwaliteit en optimale service.

brandwerend glas

Brandveiligheid is essentieel bij het kiezen van kozijnsystemen en glas. Het veiligheidsglas van Nissink IJsselmuiden is goedgekeurd en leverbaar met certificaten voor brandvertraging, vlamdichtheid en stralingsvermindering. Onze glassoorten, waaronder enkel-, gelaagd en reflecterend glas, bieden temperatuurisolatie en bescherming tegen branddoorslag. Met tussenlagen en glasdiktes die voldoen aan normeringen verminderen ze het risico op brandverspreiding en ontvlambare gassen.

Onze montagespecialisten kunnen de producten voor u installeren en in onze showroom kunt u het temperatuurverschil en de brandrichting zelf ervaren. Bij beschadigd veiligheidsglas adviseren wij ook over de juiste manier van glasherstel. Neem contact met ons op voor meer informatie over brandwerend glas.

Translate »