Glazen gevels hebben ten eerste het doel om de binnenzijde van een bouwwerk van de buitenzijde te scheiden. De traditionele gevel wordt ook wel passieve gevel genoemd wanneer er weinig moderne middelen zijn toegevoegd. Actieve gevels daarentegen kunnen nog een hoop meer bieden.
Passieve gevels
Een passieve gevel dient als barrière tegen vocht, wind, neerslag, kou en warmte, geluid, ongedierte en ongewenste bezoekers. Natuurlijk biedt de passieve gevel als visitekaartje van het pand. De uitstraling wordt bepaald door de indeling van de gevel en de materialen die zijn gekozen. Deze materialen worden bij bedrijfspanden vaak anders gekozen dan bij woningen.
Actieve gevels van glas
De actieve gevels hebben meestal een extra schil, vaak van glas, die dankzij specifieke eigenschappen een extra bescherming en uitstraling kan toevoegen.
Huidgevel, atrium en klimaatgevel
De spouw tussen gevel en glas staat meestal in directe verbinding met de buitenlucht. Bij een brede spouw spreken we van een tweede huidgevel. Bij een extra brede huidgevel spreken we van een atrium.
Wanneer er meerdere lagen glas geplaatst worden met een smalle spouw die niet in contact staat met de buitenlucht, hebben we het over een klimaatgevel.
Toevoegende eigenschappen glasgevels
Het glas dat aan de gevel wordt toegevoegd kan naar de wens de volgende eigenschappen hebben:
- Isolatiebeglazing voor extra klimaat controle. Zowel de temperatuur als uv-straling kan worden geweerd. Meer over deze glaseigenschappen kunt u vinden onder isolatieglas.
- Decoratieglas voor een unieke en eigentijdse uitstraling. Ontspiegeld glas, gespiegeld glas, gezuurd glas of glas voorzien van een decoratie.
- Gebogen glas, door plaatselijke verhitting kan het glas in verschillende decoratieve en functionele vormen gebogen worden. Meer informatie vindt u bij gebogen glas.
- Veiligheidsglas, glas versterkt door filmlagen, verhitting en verlijming. Ontdek de mogelijkheden bij de categorie Veiligheidsglas
Glazen gevel als tweede huid
Een tweede huidgevel wordt steeds meer toegepast in Nederland. In de woningbouw uit dit zich in voorbeelden als serres en verglaasde balkons. Bij utiliteitsbouw wordt deze gevel, ondanks de hoge kosten en het ruimtebeslag, ook steeds populairder.
Een tweede huidgevel heeft een groot aantal voordelen. In de eerste plaats verhoogd hij het comfort en beperkt hij de koellast in de zomer en de warmtelast in de winter. Ook beperkt de tweede huid de windbelasting op de gevel. Daardoor is het mogelijk om op grote hoogte buitenzonwering toe te passen en natuurlijk te ventileren (met te openen ramen).
De tweede huid kan een geluidswerende functie hebben en beschermt de gevel, waardoor minder onderhoud nodig is. Bovendien is het mogelijk de gebruiksruimte te vergroten; denk aan de serres bij woningen en de atria bij grote kantoorgebouwen.
Bij een klimaatgevel zit het isolatieglas aan de buitenzijde. Uit de luchtwarmte van spouwventilatie wordt met behulp van continue mechanische ventilatie warmte terug gewonnen.
Een tweede huidgevel heeft enkel glas. In de gevel achter de tweede huid kan neutraal gekleurd isolatieglas worden toegepast. Het hangt van de functie van de tweede huid af of daarvoor glas met of zonder coating wordt toegepast. Moet zonnewarmte worden benut, zoals bij woningbouw veel gebeurt, dan kan HR++ glas worden toegepast met een zontoetredingsfactor (ZTA) van 60%. Wanneer juist warmte geweerd moet worden, bijvoorbeeld bij kantoren met een hoge interne warmtelast, dan kan beter een glassoort met een lagere ZTA-waarde worden toegepast.